201802.22
Off
0

Een aankoopmakelaar: goed idee?

Een huis kopen is een zware financiële beslissing en één van de meest bepalende momenten uit een mensenleven. Het is dan toch ook gek om te bedenken dat bij een verkoop van een huis quasi altijd een makelaar in wordt gezet, maar dat dit niet het geval is bij het kopen van een woning? De meeste mensen rechtvaardigen die keuze vanuit de redenering dat er toch al een makelaar in het spel is. Desodanks kan het inschakelen van een aankoopmakelaar heel wat geld en moeite besparen.

Iemand die voor jou werkt

Een verkopend makelaar heeft een duidelijke rol in het hele proces. Zijn of haar job is opkomen voor de belangen van de verkoper. Het spreekt voor zich dat die belangen in de regel zijn het huis in kwestie voor zo’n hoog mogelijke prijs verkopen. Het is ook niet meer dan logisch dat dit volkomen indruist tegen jouw belangen: jij als koper wilt net zo min mogelijk betalen. Een goed vertrekpunt om contacten met een verkopend makelaar aan te gaan is dan ook beseffen dat een makelaar nooit onpartijdig is. Dat is al een eerste reden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit is iemand die echt voor jou werkt en ook echt jouw belangen behartigt.

Tijd en werk uit handen nemen

Het is vaak een hele zoektocht om uit te komen bij een woonst waar je je in kunt vinden. Dat is echter nog maar het begin van het hele proces. Vervolgens? Lang onderhandelen over de prijs, tonnen papierwerk en heel wat tijd die je moet investeren. Een aankoopmakelaar kan in deze situatie van goudwaarde zijn. Het hele aankooptraject wordt uit handen genomen en gegeven aan een professional. Een professional met tonnen ervaring die bovendien weet waar de addertjes onder het gras liggen. Niet alleen de waarde van de woning wordt bekeken, maar ook alle juridische aspecten die erbij komen kijken en de bouwkundige staat. Kan je dit zelf doen? Vast en zeker. Kan je dat even snel en secuur voor elkaar krijgen? Dat valt al ten zeerste te betwijfelen.

Ga voor een aangesloten makelaar

De titel van aankoopmakelaar is er eentje die snel gegeven kan worden. Om er zeker van te zijn dat je met een professional met kennis van zaken te maken hebt let je er best op dat de aankoopmakelaar aangesloten is bij een branchevereniging. In Nederland zijn er drie grote en betrouwbare verenigingen: VBO makelaars, NVM (wat staat voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars) en VastgoedPro. Aankoopmakelaars aangesloten bij één van deze brancheverenigingen bieden alvast een garantie op meer kwaliteit en zekerheid.

De voordelen op een rijtje

– Een aankoopmakelaar heeft meer dan voldoende ervaring met onderhandelingen
– Een aankoopmakelaar heeft kennis van zaken bij alle deelprocessen die bij een aankoop komen kijken
– Een aankoopmakelaar biedt bescherming tegen het kopen van een ‘kat in de zak’
– Een aankoopmakelaar is een objectieve blik die niet emotioneel betrokken is bij het aankoopproces
– Een aankoopmakelaar neemt heel wat werk uit jouw handen: geen juridische en administratieve rompslomp om door te waden